De Oeko-Tex organisatie heeft een ‘Standaard 100’ label in het leven geroepen. Een wereldwijde en onafhankelijke test en een certificatiesysteem dat erop toeziet dat gecertificeerd textiel vrij is van schadelijke stoffen die een risico vormen voor de gezondheid. Dit omvat zowel ruwe als kant-en-klare materialen.
Alles wat voor de productie van kleding kan worden gebruikt, wordt uitvoerig getest. Bijvoorbeeld: de stoffen, voeringen, naaigarens en borduurgaren. Accessoires uit metaal of kunststoffen. Zelfs de aangebrachte coatinglagen van kunststof of siliconen, zoals antisliplagen op sokken worden getest.
Het label “Vertrouwen in Textiel – getest op schadelijke stoffen volgens Oeko-Tex® Standard 100″ label wordt toegekend aan textielproducten die aan een hele serie uitgebreide laboratoriumtesten in erkende en onafhankelijke testinstituten zijn onderworpen. Er is dus concreet bewijs geleverd dat desbetreffende producten geen gevaar vormen voor de gezondheid. Het gaat hierbij om producten waarvan alle onderdelen vrij zijn van schadelijke stoffen.
Goed om te weten: Okeo-Tex focust zich niet zozeer het milieu of eerlijke arbeidsomstandigheden. Het is wel zo dat als er geen schadelijke stoffen worden gebruikt de belasting van het milieu en de arbeiders minimaal is. Maar de controle gaat niet verder dan dat aspect. Alleen met dit keurmerk kan je niet van spreken dat de kleding op een duurzame wijze is geproduceerd.
Eerlijke en vooral duurzame kleding gaat over jou verantwoording nemen. Niet alleen voor het milieu maar ook voor het eerlijk behandelen van de lokale productiearbeiders. Het is kort gezegd een balans vinden tussen People, Planet en Profit.
Het Onderbroekenhuis is een webshop met basics als boxershorts, hemden, T-shirts en sokken, voornamelijk gemaakt van bamboe uit China. Geschat wordt dat het gebruik van bamboetextiel tot 75 procent minder milieubelastend is dan natuurlijk katoen. Er zijn namelijk veel giftige insecticiden, pesticiden en kunstmest nodig bij de verbouwing van katoen. Ook is bij de productie van katoen het gebruik van water enorm: voor een kilo katoen is al snel 10.000 liter water nodig. Water dat in deze gebieden doorgaans zeer schaars is.
Bamboe groeit super snel, soms wel een meter per dag.
Omdat er bij het verbouwen van bamboe geen pesticiden worden gebruikt, zijn de producten van bamboetextiel hypo-allergeen. Daarnaast heeft het dragen van bamboetextiel het voordeel dat de stof ventileert. Bamboe textiel voert jou transpiratievocht drie keer beter af dan bijvoorbeeld katoen en reguleert het de temperatuur. Kort gezegd het zorgt bij warm weer voor verkoeling en houdt jou bij kou lekker warm. Het materiaal voelt ook nog eens ultrazacht aan.
Genoeg redenen dus om over te gaan op bamboe. Doe je het niet voor het milieu, doe het dan voor jezelf.
Bedankt voor het abonneren